Boek Stedentrip

Meer informatie over een stedentrip naar Berlijn

Stedentrip BerlijnEen Stedentrip Berlijn is een verhaal apart. De hoofdstad van Duitsland heeft een bedenkelijke geschiedenis achter de rug die van Berlijn een historische stad maakt. Wel met alle positieve gevolgen van dien, want geen stedentrip is zo historisch als een stedentrip naar Berlijn. De bezienswaardigheden, winkelmogelijkheden en uitgaansgelegenheden in Berlijn liegen er namelijk niet om.

bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Berlijn
Berlijn heeft aan indrukwekkende bezienswaardigheden geen gebrek. Neem de Berlijnse muur, ooit een ellenlange muur die Oost-Duitsland en West-Duitsland gescheiden hield. De muur viel in 1989, maar twee delen van de muur staat nog overeind als herinnering. Ook de route waar de muur met de grond gelijk is gemaakt kan je niet ontgaan.

Niets overtreft de typische Berlijnse muur, maar de Reichstag komt zeker in de buurt – en heeft ook nog eens te maken met de Berlijnse muur. De Reichstag is sinds de val van de muur het onderkomen van het Duitse parlement en trekt veel bezoekers. Naast de politiek die er bedreven wordt is de het zien van de Reichstag al een happening op zich.

Ook niet te missen is de Brandenburger Tor. De stadspoort symboliseert de Koude Oorlog en staat tegenwoordig meer dan eens voor vereniging en vrijheid. Op de locatie bevindt zich geen verkeer en is één van de bekendste trefpunten van de stad. Een bezoek aan Berlijn zonder het zien van de Brandenburger Tor is simpelweg niet compleet.

Andere bezienswaardigheden in Berlijn die er toe doen zijn de Postdamer Platz, het Slot Charlottenburg, Alexanderplatz en Berlijn ondergronds. Bij die laatste bezienswaardigheid is het mogelijk spannende tochten te maken door ondergrondse bunkers en tunnels gegraven door Oost-Berlijners om naar het westen te vluchten.

shoppenWinkelen in Berlijn
Als winkelstad is Berlijn een stad in opkomst. Toeristen die er ooit geweest zijn en nu weer gaan kunnen dat ongetwijfeld alleen maar bevestigen. Het Kaufhaus des Westens, afgekort KadeWe, draagt hier zijn steentje aan bij als – op Harrods in Londen na – het grootste warenhuis van Europa. Het is met zeven verdiepingen hoog dé shopplek van Berlijn bij uitstek, want alles wat je maar zoekt vind je hier.

Toch heeft Berlijn op winkelgebied nog veel met te bieden dan alleen het Kaufhaus des Westens. Wat te denken de straten rondom het welbekende warenhuis gelegen aan de Tauentzienstraße. Zo worden winkelstraten als de Marburger, Ranke en Nürnberger alsmaar populairder, mede dankzij de relatief betaalbare prijzen.

In het oosten van Berlijn is de opmars van het winkelen al helemaal te voelen. Jarenlang moesten shopliefhebbers het letterlijk met ‘niets’ doen, maar de laatste jaren gaat het goed in het voormalige Oost-Berlijn. De belangrijkste straat in het oostelijke deel is de elegante winkelstraat Friedrichstraße, waar je vooral chique boetieks tegenkomt.

uitgaanUitgaan en eten in Berlijn
Berlijn is een historische stad met veel oog voor culturele activiteiten. Veel musea staan hoog in het vaandel bij de gemiddelde bezoeker bij de stad. Het Egyptisch Museum is daar een voorbeeld van. De collectie werd tijdens de Koude Oorlog verdeeld tussen het oosten en westen maar is nu weer samengevoegd.

Ook ’s nachts is Berlijn in leven. Het nachtleven in de Duitse hoofdstad onderscheidt zich met zo’n 3000 karakteristieke cafés, clubs en discotheken. Een biertje op z’n tijd is in Berlijn doodnormaal. Met name het biermerk Berliner Weisse is populair in het Berlijnse uitgaansleven.

Na een afwisselende dag met het bekijken van bezienswaardigheden, shoppen en het bezoeken van musea, heb je aan het eind van de dag vast zin in een lekker hapje en drankje. Berlijn begrijpt dat als geen ander en is van alle markten thuis. Of je nou een luxe uitgebreid diner wilt of een gewone maaltijd; in de Duitse stad is niets te gek. De zeer aangename verhouding tussen prijs en kwaliteit speelt daarbij een belangrijke factor. Typisch Duits blijven natuurlijk de bratwurst en currywurst.

stedentripsbekijkenknop