Boek Stedentrip

Meer informatie over een stedentrip naar Brussel

stedentrip brusselWie het over Stedentrip Brussel heeft, noemt Manneken Pis. Maar het aanbod van de Belgische hoofdstad is vele malen breder dan Manneken Pis alleen. Neem de overheerlijke wafels, de meest hippe clubs en allerlei interessante musea. Brussel, winkel- en uitgaansstad pur sang, is beslist de moeite waard om te ontdekken. Al zou het alleen al zijn om de bekende vijfhoek met de Grote Markt als bruisend centrum.

bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Brussel
Als je Brussel bezoekt, kun je er simpelweg niet om heen: Manneken Pis. Het standbeeld van het plassende jongetje boven op een fontein, die ook wel de bekendste ‘inwoner’ van Brussel wordt genoemd, draagt bij speciale aangelegenheden één van zijn 700 kostuums. Onder dat aantal vallen onder meer de kostuums van Elvis Presley en Mickey Mouse. Het zusje van Manneken Pis, genaamd Jeanneke Pis, maakt een paar straten verderop furore. Bekend is ze niet; bijzonder des te meer.

Maar niet alleen Manneken Pis doet er in Brussel toe. Ook het Atomium is een attractie op zich. De Eiffeltoren van Brussel werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1958 en is een gigantische ijzermolecule met negen bollen. Hiervan zijn zes bollen toegankelijk voor bezoekers. Het publiek typeert de bezienswaardigheid als ‘uniek’ en ‘bijzonder panoramisch’. Het uitzicht van en op het Atonium is geweldig.

Als je dan toch dichtbij het Atomium bent, bezoek dan ook meteen Mini-Europa. Dit is de Madurodam van België, maar dan gericht op Europa. De Big Ben uit Londen, de grachten van Venetië en de Arena van Sevilla; ze komen allemaal voorbij in het tripje door Europa in het klein. Een bezoek neemt ongeveer een uur tijd in beslag.

shoppenWinkelen in Brussel
Winkelen in Brussel staat gelijk aan een hoop gezelligheid. De Nieuwstraat, niet toegankelijk voor auto’s, bevestigt dit. Eén van de grootste winkelstraten van Brussel is volgepropt met bekende winkels zoals H&M, Diesel en Zara en het personeel dat er werkt begint graag een praatje. Niet geheel toevallig is de Nieuwstraat de duurste straat in de Belgische versie van het spel Monopoly.

De wijk St. Géry is van een heel ander kaliber wat betreft winkelen in Brussel. Was het ooit een vervallen buurtje, is het nu een plek voor creatieve Brusselaars. Ook toeristen hebben de weg naar St. Géry gevonden en shoppen er rustig op los. Met name in de straat Rue Antoine-Dansaert vind je de leukste, creatiefste en excentriekste winkeltjes van Brussel. Belgische designers en modeontwerpers maken er dagelijks hun opwachting.

Het Nederlandse stukje van Brussel zijn de Sint-Hubertusgalerijen. De galerijen zijn in 1836 ontworpen door de Nederlandse architect Jan Pieter Cluysenaer. Tegenwoordig vind je er drie overgedekte winkelgalerijen die samen een prachtig complex vormen met luxe boetieks en eetgelegenheden.

uitgaanUitgaan en eten in Brussel
Eén ding is zeker: in Brussel hoef je niet te verhongeren. In de hoofdstad van België barst het van de creatieve eettentje, om over de traditionele restaurants maar te zwijgen. De leukste adres om te eten zijn die bij Place de St. Géry en op Place de Parvis St. Gilles. Maar ook restaurants in de Beenhouwersstraat bij de Grote Markt liegen er niet om. De bediening staat al voor je klaar.

Typisch eten uit Brussel zijn de welbekende wafels. Ze staan te boek als lekkerste wafels van heel Europa. Als je meer van het ‘bikken’ bent, zoals alleen échte Brusselaars dat kunnen, dan ben je in Bar Bik op de goede plek. Er is geen vaste menukaart, dus je kunt je lekker laten verrassen. Eten in een oude fabriek is ook een mogelijkheid. Daarvoor moet je naar La Manufacture, een elegant ontworpen restaurant met voornamelijk Frans eten.

Uitgaan in Brussel is net zoals uitgaan in veel andere steden, maar dan net even anders. Met 400 verschillende biermerken kan dat ook niet anders. Danstempel Fuse is slechts één van de vele clubs die hoog op het verlanglijstje staat bij toeristen. Authentieke kroegjes zijn minstens zo populair.

stedentripsbekijkenknop